Uitleg over wildcards

Bij het zoeken op deze website kunt u gebruikmaken van zogenaamde wildcards. Wildcards zijn speciale karakters die andere karakters kunnen vervangen in de zoekopdracht. Verwarrend? Hieronder volgen een aantal voorbeelden om het te verduidelijken.

Wildcards

De beschikbare wildcards zijn:
* (meestal met Shift ingedrukt op de 8) - nul, één of meer willekeurige karakters.
? (vraagteken) - precies één willekeurig karakter.

Voorbeelden

U bent op zoek naar Elizabeth Kuiper. Zoals u waarschijnlijk weet werd Elizabeth vroeger zowel met een z als met een s geschrevenm, werd de h soms weggelaten, en kon Kuiper ook als Kuijper genoteerd worden. Om al deze mogelijkheden te vinden vult u bij voornaam Eli?abet of Eli?abet* in en bij achternaam Kui*per. De laatste * achter de voornaam is optioneel omdat het zoekprogramma die er automatisch achter zet. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat mensen met meerdere namen lastig te vinden zijn.

Stel dat u op zoek bent naar Anna Janssen, maar u weet niet zeker of Anna haar roepnaam of haar volledige naam is. Zoek dan op *anna en Jans*en. Daarmee kunt u naast Anna Janssen ook bijvoorbeeld Johanna Jansen vinden.

Als u meer dan één naam weet die op de akte voor moeten komen, zoals de namen van zowel de bruidegom als zijn ouders, is het aan te raden om op al deze namen te zoeken. Dit vergroot uw kans om een akte toch te vinden, ondanks eventuele spellingsvariaties.

Terug naar de vorige pagina.